Kan een bedrijf zich nog veroorloven om niét aanwezig te zijn op social media?

Om daar even kort op de bocht op te antwoorden: neen. Wie niet aanwezig is op social media, bestaat niet. Sterker nog: heel veel ‘bedrijven’ starten tegenwoordig zelfs andersom.

Anne vindt het leuk om te schilderen en vrienden van haar vinden dat ze dat heel goed kan. Ze heeft zelfs al enkele portretten gemaakt en denkt eraan om dit uit te breiden en er wat geld voor te vragen. Anne start daarom een facebookpagina op om mensen te kunnen bereiken. Langzaam groeit haar bedrijf en maakt ze ook een website en uiteindelijk koopt ze zelfs haar eigen werkstudio.

Echter zie ik ook nog steeds heel veel bedrijven social media verkeerd inzetten. Ze hebben geen echte strategie, posten onregelmatig en mikken op de verkeerde doel op het verkeerd kanaal.

Je aanwezigheid op social media moet een consistent langetermijnstrategie zijn

Branding is tegenwoordig heel belangrijk. Een klant zal vooraleer hij iets koopt eerst je website en socials checken. Als een andere bedrijf, ook al is deze kwalitatief minder goed, een betere look heeft dan zal die klant daar zijn aankoop doen.

Social media is dé plek om je expertise en geloofwaardigheid naar buiten te brengen om ze nieuwe klanten aan te trekken.

Waar zijn je nieuwe klanten?

Probeer niet overal aanwezig te zijn om zoveel mogelijk klanten aan te trekken. Je kan beter 1 soort social media kanaal voldoende sterk uitbouwen dan op 10 ‘maar aanwezig zijn’ en er uiteindelijk niet voldoende tijd voor overhouden.

Denk ook goed na over de doelgroep die je wilt bereiken en op welk sociaal kanaal zij dan zitten. Is je doelgroep voornamelijk jeugd? Dan moet je actief zijn op TikTok en niet op LinkedIn.

Tips om zelf aan de slag te gaan

Kijk eens even rond op social media van grote bedrijven. Wat is de huisstijl van hun website en hoe hebben ze die doorgetrokken naar hun social media? (Dat zorgt namelijk voor herkenning bij klanten!) Hoe vaak posten ze? Wat posten ze? Posten ze enkel over hun producten of proberen ze ook een connectie met klanten te leggen? Op welke kanalen zijn ze actief en hoe verschilt de communicatie daarin?

Probeer dan zelf een kalender in elkaar te steken. Wanneer ga je wat posten? En probeer je hier dan ook aan te houden. Consistentie is key!

Toch nog moeite om een goede kijk op al die socials te krijgen? Laat mij je begeleiden

Geef een reactie