Hoe ga je slim om met social media?

Dagelijks zitten we op Facebook, Instagram, TikTok, YouTube of een ander sociaal kanaal. Als bedrijf zijnde kan je daar dus makkelijk potentiële klanten bereiken. Alleen vindt niemand het leuk om telkens onderbroken te worden door reclame tijdens een of ander leuke ‘fail’video. Hoe ga je als bedrijf dus slim om met social media?

Regel numero uno: niemand houdt ervan als je continu maar over jezelf aan het spreken bent. Ooit al eens op date geweest met zo iemand? Volgde er een tweede date? Ik dacht het niet.

Met bedrijven op social media is het net zo. Als je alleen maar verkoopspraatjes rondslingert zal niemand je blijven volgen. Mensen zitten namelijk op social media voor hun plezier. Speel daar dus op in. Een makkelijk te onthouden regel is het 80/20 principe. Als je bijvoorbeeld 10 keer post op social media zouden 8 posts iets van waarde aan je klant moeten geven (entertainmant, tips, relatie) en maar 2 posts moeten gericht zijn op verkopen.

Iets van waarde posten voor je klanten

Waar moet die 80% van je ‘waardevolle’ posts dan over gaan? Dat hangt af van je klanten. Ken je klant! Geef antwoorden op vragen waarmee ze zitten, biedt gratis tips aan, vertel iets over het bedrijf of over jezelf, … Probeer een relatie met je klant op te bouwen net zoals je met een echt persoon zou doen.

Een andere goede strategie hiervoor is ‘Lead Generation’: je biedt je klant iets waardevols aan (bijvoorbeeld een gratis minicursus) in ruil voor een mailadres of telefoonnummer. Naderhand kan je gerichte mails versturen om zo die klantrelatie te versterken, je klant warm te maken voor je product en uiteindelijk je product pitchen. Vooral bij duurdere producten werkt deze strategie het beste. Denk eraan: geld uitgeven doet pijn. Door een relatie met je klant op te bouwen kan je die pijn verzachten door in te spelen op de geweldige gevolgen van deze aankoop. Zo kan je ook alle twijfels wegnemen waardoor je klant nog sneller geneigd is om over te gaan op kopen.

Tips om zelf aan de slag te gaan

Kijk eens even rond op social media van grote bedrijven. Wat is de huisstijl van hun website en hoe hebben ze die doorgetrokken naar hun social media? (Dat zorgt namelijk voor herkenning bij klanten!) Hoe vaak posten ze? Wat posten ze? Posten ze enkel over hun producten of proberen ze ook een connectie met klanten te leggen? Op welke kanalen zijn ze actief en hoe verschilt de communicatie daarin?

Probeer dan zelf een kalender in elkaar te steken. Wanneer ga je wat posten? En probeer je hier dan ook aan te houden. Consistentie is key!

Toch nog moeite met het opzetten van een advertentie op social media? Of haal je niet de gewenste resultaten? Laat mij je helpen.

Geef een reactie